Siirry sisältöön

DAVAR

Blogi

Harri 12/05/2019

Kibbutsinäyttely Bukarestin juutalaisten kulttuurikeskuksessa

Kibbutsinäyttely Bukarestin juutalaisten kulttuurikeskuksessa

Matkan tarkoitus oli viedä kibbutsinäyttely Bukarestin juutalaiskorttelin keskellä sijaitsevaan kulttuurikeskukseen.

Menimme pääsiäisviikolla Bukarestiin, joka oli kaksiosainen matka. Veimme avustuskuorman ja kibbutsinäyttelyn maahan.

Ryhmässä olivat Harri Kröger, Pertti Palomäki ja Juha Viljamaa. Juha ja Pertti olivat autonkuljettajina Suomesta Romaniaan, jossa ajoimme kuuden eri maan kautta yli 2500 kilometriä.  Pertti Palomäki tiimeineen oli hankkinut yli kaksi tonnia kuivaruokaa ja muita tarpeellisia avustustarvikkeita sekä juutalaisille että romaneille.

 

 


Vaikka Romania kuuluu Euroopan Unioniin, niin maassa on paljon köyhyyttä. Avustuskuorma jaettiin baptistikoululle sekä messiaanisille juutalaisille. Tämän koulun oppilaista yli 65 % ovat romaneja, joista osa erittäin köyhistä olosuhteista. Niinpä koulu huolehtii opetuksen ohessa heidän aineellisista ja terveydellisistä tarpeistaan sekä ohjaa lapsia Jumalan sanan tuntemiseen.

Bukarestissa asuu tuhansia juutalaisia, joista huomattava joukko yksinäisiä vanhuksia. Osa avustuksesta menee juuri näille vanhuksille, joita messiaaniset uskovat tapaavat.

 

 

 

100-vuotiasta kibbutsielämää, eli ”Open a Gate to the Kibbutz – a Century of Kibbutz Life”

Tämän näyttely tuomisesta oli sovittu nyt tammikuun alussa. Silloin Harri Kröger vieraili maassa  Markku Mäkisen kanssa, joka halusi tutustua sekä juutalaisiin että romaneihin. Markku on Elämä ja valo-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Kutsujana oli messiaaninen pastori Florinel Suciu alias Efraim.

Silloin tammikuussa sovittiin juutalaiskeskuksen johtajan Adrian Gueronin kanssa, että keväällä pystytetään tämä näyttely. Ajatuksena oli, että se olisi kevään juutalaisten juhlien ajan, aina Israelin valtion itsenäisyysjuhlaan saakka, eli toukokuun loppuun saakka.

Uusia kohteita näyttelylle on jo tiedossa, muun muassa kaupungin keskustassa olevassa kylämuseossa.

Kuvassa: Juha Viljamaa, HK ja Adrian Gueronin (Juutal. kulttuurikeskuksen johtaja)

 

Mikä on tämä näyttely?

Tämä näyttely koostuu 22 suurikokoisesta (70 X 100 cm) taulusta, joissa kerrotaan valokuvin ja tekstein 100-vuotisen kibbutsiaatteen historiaa ja elämää kibbutseilla. Valokuvat painottuvat aikaan, jolloin suuri määrä ihmisiä eri maista alkoi saapua kibbutseille.

Taulut kertovat eri elämänalueista kuten työnteosta, nuorisoliikkeistä, naisten vapautusliikkeestä, maataloudesta, teollisuudesta, ihmissuhteista tai perhe-elämästä kibbutseilla. Nykyään monet lapsiperheet haluavat muuttaa meluisista kaupunkilähiöistä Israelin maaseudulle. Voidaan sanoa, että on virinnyt uudenlainen arvostus tätä elämäntapaa kohtaan ja siksi näillä yhteisöillä on varsin valoisa tulevaisuus. Vihreät arvot, kuten luonto, puhdas vesi sekä ilma ovat nuorien tavoitteita Israelissa.

Kibbutsi-sana tulee sanasta ”ryhmä”, jossa joukko ihmisiä on päättänyt perustaa kollektiivimaatilan, jossa aluksi kaikki oli yhteistä. Alussa ei voitu maksaa kenellekään palkkaa. Nykyään jokainen saa palkan.

Israelissa on edelleen lähes 300 kibbutsia ja ne huolehtivat pitkälti maan elintarvikehuollosta, yhdessä moshavien eli kollektiivikylien kanssa. Kibbutsit ovat merkittävä osa Israelin historiaa sekä nykyhetkeä. On hyvä muistaa, että monien kibbutsien perustajat tulivat juuri itä- Euroopasta ja nimenomaan Romaniasta.

Näyttely tilattiin aikanaan Jerusalemista Tanskan Israelin suurlähetystöön, Kööpenhaminaan. Kööpenhaminasta se lahjoitettiin Suomeen Israel Ystävyystoimikunnalle, josta se siirtyi Vantaan Kotikirkolle ja sieltä Fida Internationille. Nyt taulujen tekstit ovat käännetty myös romaniaksi.

 

Näyttely on nyt esillä juutalaiskorttelissa

Me suomalaistiiminä pystytimme näyttelyn, juuri ennen juutalaisten suurta juhlaa pesachia eli pääsiäistä. Kaksikymmentäkaksi taulua asetettiin esi    lle, joita monet tulevat katselemaan.

Lopuksi kulttuurikeskuksen johtaja Adrian Gueronin kiitti lämpimästi työstämme ja antoi jmeille pesach-lahjat.

Mielenkiintoa on herättänyt Romaniassa toinen raamatullinen näyttely. Se on Ilm. maja- eli telttapyhäkkö-näyttely. Nämä näyttelyt ovat osa Fidan juutalaistyötä.

Kuvassa: Juhlasali ja taulut (lamppujen alla seinillä)

 

Harri Kröger